تخم سبزی ها را در چه فصلی بکاریم بهتره ؟
سبزی ها را بر اساس میزان مقاومتشان به سرما وگرما به دو گروه تقسیم بندی می کنند؛ تصویر زیر جدول گروه بندی کلی سبزی ها بر مبنای ضرورت کشت در هر فصل را نمایش می دهد:
الف ) سبزی های قابل کشت در فصل های سرد سال
این نوع سبزی ها در دمای کم (حدود ٢ تا ٣ درجه سانتیگراد) می توانند جوانه بزنند و بهترین رشد را در دمای ١٨-١٦ درجه سانتیگراد دارند و سبزی های فصل خنک معمولا دارای ریشه سطیح هدنتس بانبراین به تذغیه و آبیاری ب رتشی ی نایز دارندو در مانطق گرمسری در پائیز و زمساتن کشت می شوند.
تعدادی از سبزی های فصل خنک عبارتند از: نعناع ، تربچه ، جعفری ، گشنیز، تره ، اسفناج ، پیازچه ، پیاز، کرفس ، شاهی ، هویج ، شلغم ، کاهو، چغندر لبویی ، سیب زمینی و . . .
- در برابر یخبندان مقاومت بیشتری دارند.
- بذر در دمای پایین جوانه می زند.
- گیاه معمولا کوچک است و ریشه سطحی دارند.
ب) سبزی های قابل کشت در فصل های گرم سال
این سبزی ها در بهار و تابستان کشت می شوند و برای جوانه زدن به دمای ١٠ تا ١٥ درجه سانتی گراد نیاز دارند و در دمای حدود ٢٤ درجه بهترین رشد را دارند و بیشترین محصول را می دهندو دارای ریشه های عمیق می باشند؛ ١ تا ٢ متر در زمین نفوذ می کنند، تعدادی از این سبزی ها عبارتند از: خیار، گوجه فرنگی ، انواع فلفل ، بادمجان ، کدو، خربزه ، طالبی ، هندوانه و ...
- سبزیهای فصل گرم معمولا دارای شرایط زیر هستند :
- در برابر سرما و یخبندان حساس هستند.
- بذر در دمای بالا جوانه می زند.
- گیاه بزرگتر و ریشه عمیق دارند.
در همین پست باید عرض کنم که در دسته بندی سبزیجات می توان دسته بندی بر حسب قسمت قابل خوردن سبزی ها را در این پست یاد آور شویم :
ج ) دسته بندی بر حسب قسمت های قابل خوردن گیاه سبزی :
- سبزی هایی که ریشه خوراکی دارند (چغندر، هویج ، تربچه و ...) و یا غده آن مصرف می شود (پیاز، سیر و ...)
- سبزی هایی که ساقه خوراکی دارند (مارچوبه ، سیب زمینی ، کلم قمری ، ریواس و ...)
- سبزی هایی که برگ خوراکی دارند (کلم ، کرفس ، کاهو، شوید، اسفناج ، شاهی ، جعفری ، نعناع ، ترخان ، مرزه ، شنبلیله ، کلم پیچ و ...)
البته سبزی هایی مانند کرفس و کاهو و سیر و پیازچه هم برگ و هم ساقه آنها خوراکی می باشد.
- سبزی هایی که میوه خوراکی دارند که خود شامل دو دسته می شوند: میوه نارس آنها خوراکی است (خیار، بامیه ، کدو، ذرت شیرین و ...) و میوه رسیده آنها خوراکی است (بادمجان ، خربزه ، فلفل ، گوجه فرنگی ، هندوانه و ...)
- سبزی هایی که دانه خوراکی دارند (نخود فرنگی ، لوبیا، باقلا ، ذرت بل لی و ...)
- سبزی هایی که گل خوراکی دارند (کلم گل ، کلم بروکلی ، آرتیشو و ...)
- سبزی هایی که دانه غل ف خوراکی دارند (لوبیا سبز)
البته در بعضی موارد : اندامهای مختلف یک سبزی استفاده می شود (چغندر و تربچه )